zondag 4 maart 2012

CPO Transvormers 'wint' tweede prijs

Vage titel hè? 
CPO Transvormers vormde de inspiratiebron en (fictieve) opdrachtgever voor drie jonge, getalenteerde architecten. Het project won de 2e prijs (van de 82 inzendingen) in De ideeënprijsvraag Veemarkt Utrecht. Hoe geniaal is dat?!

Een paar maanden geleden schreef architectuurcentrum Aorta deze wedstrijd uit voor professionele ontwerpers. Dit op initiatief van de vereniging CPO Veemarkt
De opgave was: ontwikkel en presenteer een integrale visie waarin de relatie tussen bouwveld, de woning en het binnenterrein zichtbaar wordt gemaakt. Werk vanuit deze visie de ruimtelijke consequenties uit voor één element en doe een uitspraak over de relatie met het binnengebied. De ontwerpers moesten rekening houden met een aantal specifieke randvoorwaarden, die leidend zijn bij de Veemarktontwikkeling.

Wut wut?
Rutger Kuipers (Qupus Architectuur) wist er wel raad mee. Hij benaderde ons eind november 2011 om te vragen of hij, samen met Pepijn van Voorst en Karho Yeung (Studio VY) een ontwerp mocht maken voor CPO Transvormers op de Veemarkt. Samen met Ewald (die eigenlijk veel te druk is met z'n nieuwe brouwerij, maar een zwak heeft voor architectuur en stedenbouwkunde ;-) zijn we in gesprek gegaan.

Toch eerst maar even de verwachtingen gemanaged: Onze groep bestaat niet meer uit 15 man. Maar we doen voor deze opdracht gewoon van wel. Waarschijnlijk kunnen wij niet bouwen op de Veemarkt vanwege de hoge grondprijs. En slepen jullie er na afloop geen opdracht uit. Willen jullie nog verder?

Even stil 
Gelukkig, ze willen verder. Ons project is te gek, and we're gonna rock it! In drie bijeenkomsten en wat mailverkeer hebben we de grote lijnen vastgesteld. Door de strakke deadline hebben we het bij de hoofdzaken gelaten: Oefenruimtes, 15 zelfstandige wooneenheden variërend van 45 m2 tot 130 m2, duurzame materialen, openheid, connectie met de buurt en connectie met elkaar. En we hebben wat architectonische/visuele voorkeuren doorgegeven.

En toen werd het weer stil. Maar dat kwam omdat ze zo hard aan het werk waren. En wij mochten het uiteindelijke ontwerp natuurlijk niet zien, omdat het anders kon uitlekken. Vét spannend jonge!

1 Maart was de dag
Eindelijk konden we zien wat het geworden was: Het Ensemble is het resultaat :-)

Rutger, Pepijn en Karho hebben heel slim nagedacht over de gestelde eisen en hebben goed geluisterd naar onze wensen. Het is een goed doordacht concept, waar vanuit een heel mooi project gerealiseerd kan worden. Dat vond de jury ook, die waren laaiend enthousiast: "De jury is van mening dat dit project een voorbeeld is van CPO pur sang..." (lees hier het hele juryrapport).
Mooi hè? ~snif~

Ja, hartstikke leuk! En nou?
En doordat ik er weer mee bezig ben, erover vertel en er over nadenk, wordt ik weer helemaal enthousiast over Transvormers. Tegelijkertijd besef ik me hoe spijtig het toch is dat we zo weinig poen hebben. We zijn allemaal in loondienst of zijn zelfstandig, hebben prima inkomsten en zijn enthousiast. Hoe kan dan toch dat een initiatief als dit niet gerealiseerd kan worden?  Alleen vanwege het geld, de poet, the dough, de doekoe?

Tally-ho!
Er moéten verdorie toch mogelijkheden zijn. Ik ga me er de komende maanden weer in verdiepen om ze te vinden. Die mazen in de wet, die subsidies waarvan niemand het bestaan meer weet, die mannetjes en vrouwtjes bij gemeentes en gemeenteraden die het hart op de goede plek hebben zitten, die pot met goud aan het einde van de regenboog...

Te paard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten